SARA

Combinatie van semi-gesloten teelt en een biomassacentrale in Japan.

Innovatieve oplossingen

Technologieën geïmplementeerd in dit project:

Kas aangedreven door een energiecentrale op basis van schone energie uit biomassa; een hernieuwbare energiebron die energie opwekt door organisch afval te verbranden. Energie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken voor zowel de kas zelf als het net.

Restwarmte van het elektriciteitsproductieproces wordt gebruikt voor het verwarmen van de kas en/of voor het koelen van de kas door middel van thermisch aangedreven absorptiekoelers, die voldoende koude produceren om het perfecte binnenkasklimaat te creëren.

De rookgassen die vrijkomen bij de biomassa worden ontdaan van schadelijke componenten en gebruikt in de kas, waarmee dit de eerste kas ter wereld is die dit concept implementeert.

Projectbeschrijving

Japan en andere semi-tropische regio's met een hoge luchtvochtigheid hebben uitdagende klimaten waarin het tijdens het zomerseizoen moeilijk is om groenten te verbouwen. Om dit te ondervangen, werkte SARA (Smart Agribusiness Research & Alliance) samen met Van der Hoeven, die een nieuw klimaatsysteem ontwikkelde dat een innovatieve semi-gesloten kasomgeving mogelijk maakte. Het ontwerp combineert toonaangevende innovaties met hernieuwbare energietechnologieën, waardoor een efficiënt, duurzaam en kosteneffectief landbouwsysteem ontstaat. SARA is gelegen op een uitgestrekt gebied van drooggelegd land, Kasaoka Bay, dat een oppervlakte van 13 hectare beslaat, waardoor het de grootste operatie in zijn soort in Japan is. Voor het aandrijven van de kassen wordt gebruik gemaakt van een schone energiecentrale op biomassa, die energie opwekt door palmnootdoppen te verbranden: een afvalproduct dat verder niet wordt toegepast.

De biomassacentrale wekt elektriciteit op om aan het net te leveren en de kas van stroom te voorzien. De restwarmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt voor verwarming en het aandrijven van een thermisch aangedreven chiller die vervolgens in de zomer de kas koelt. Bovendien worden de CO2-rijke en afgekoelde uitlaatgassen ontdaan van schadelijke componenten en aan de kas geleverd om de plantengroei te bevorderen. Het resultaat is een duurzame, op recycling gerichte faciliteit die niet alleen in haar eigen energiebehoefte kan voorzien, maar ook een overschot levert aan de omliggende gemeenschap. Met andere woorden, SARA implementeert tegelijkertijd zowel agrarische als hernieuwbare energieactiviteiten met een onderliggende filosofie dat natuurlijk voedsel moet worden geproduceerd met behulp van gezonde, maar geavanceerde technieken.

Slaproductie in Kasaoka Bay

Biomassa elektriciteitscentrale

ModulAIR kastechnologie zorgt voor het ideale klimaat voor tomaten, paprika's en sla

Ambitieuze plannen?

Wilt u het beste resultaat behalen voor uw bedrijf? +31 88 262 66 66

Menno
van den Brink

Chief Technology Officer